Snoeien


Snoeien van bomen



Wilt u een boom laten snoeien in het belang van de boom en zijn omgeving? Dendro Technics – Worx heeft de nodige knowhow omtrent elke snoeivorm en zal na een plaatsbezoek met u de mogelijkheden overlopen.

Begeleidingssnoei

Afhankelijk van het eindbeeld, dient een boom door middel van begeleidingssnoei naar de volwassen fase te worden begeleid. Dit gebeurt door middel van begeleidingssnoei. Het doel van begeleidingssnoei kan bijvoorbeeld een takvrije stam met een mooi ontwikkelede kroon zijn.

Het tijdstip van de eerste snoeibeurt is sterk afhankelijk van de soort, zo moeten snel groeiende soorten na 2 jaar en traag groeiende soorten 5 jaar na aanplant gesnoeid worden. Omdat er per snoeibeurt maximaal 20% van het kroon volume weggenomen kan worden, zal de begeleidingssnoei gespreid gaan over meerdere beurten en dit met een frequentie van om de 2 à 3 jaar. De prioriteiten bij begeleidingssnoei liggen bij takken of vertakkingspatronen die problemen geven voor de ontwikkeling van de blijvende kroon.

Onderhoudssnoei

In de volwassen fase worden er geen regelmatige terugkerende snoeibeurten of onderhoudssnoei toegepast. Redenen om onderhoudssnoei te laten uitvoeren, kunnen zijn:
  • De aanwezigheid van risicotakken die in het kader van de zorgplicht dienen te worden verwijderd.
  • Schade aan de kroon door weersinvloeden
  • Beschadiging door menselijk toedoen
  • Vermindering van de groeiruimte door een verandering van de omgeving.
De frequentie  van onderhoudssnoei bij bomen in hun volwassen fase die kunnen volgroeien en een correcte begeleidingssnoei hebben gekregen, is laag. Het volstaat vaak een onderhoudsfrequentie van één keer per 4 tot 8 jaar toe te passen.

Wanneer een boom ouder wordt en in zijn aftakelingsfase komt, neemt de onderhoudsfrequentie toe. Gesteltakken sterven af en het kroonvolume neemt af, in dit geval zijn volgende maatregelen noodzakelijk:
 
  • Het verwijderen van dood hout.
  • Het verwijderen van kwijnende takken
  • Het door middel van onderhoudssnoei zorgen voor een evenwicht in de kroon.

Vormsnoei


Knotbomen of vormbomen werden vroeger vaak aangeplant, toen niet voor esthetische redenen maar eerder voor een functie zoals voorzien van schaduw, windbreking en warmte-isolatie. Nu zie je ze vaak aangeplant worden voor hun uitzicht en het afschermen van bijvoorbeeld een doorkijk.
 
Wanneer een jonge vormboom wordt aangeplant dient er voorzichtig omgegaan worden met het snoeien maar ook oudere bomen vragen een gepaste vormsnoei. Zo is het voor bijvoorbeeld een oudere knotwilg niet aangeraden om elke winter een volledige knotsnoei toe te passen.
 
Bij lei- of vormbomen is het de bedoeling dat deze zodanig gesnoeid worden dat de takken ‘geleid’ worden om zo uiteindelijk tot een gewenste vorm te komen. Het is vanzelfsprekend dat dit enige kennis van vormsnoei vraagt.